یکی از چالشهای همیشگی بین مالک و مستاجر، هزینههایی است که صرف تعمیرات ملک اجارهای میشود و دو طرف این هزینهها را بر عهده دیگری میدانند. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
طبق ماده ۴۸۶ قانون مدنی، هزینه تعمیرات «اساسی» املاک اجارهای که برای استفاده از ملک لازم است، با موجر یا همان مالک است و باید او پرداخت کند ولی تعمیراتی که عدم انجام آنها باعث سلب استفاده از آن ملک نمیشود، به عهده مستاجر است.
بطور کلی هزینههای آب، برق، گاز، تلفن و شارژ ساختمان بر عهده مستاجر است. علاوه بر این، هزینههای جزئی مانند تعمیر شیر آب بخاطر چکهکردن، تعویض لامپ سوخته و مواردی از این دست که مربوط به استفاده مستاجر در زمان سکونت است، با مستاجر است. همچنین مستاجر ضامن خساراتی است که به ملک وارد کرده است؛مثلا اگر دیوار خانه اجارهای را خراب کند، باید خسارتش را به مالک بپردازد.
اما تمام هزینههای کلی و تعمیرات اساسی املاک اجارهای بر عهده مالک است؛ مانند خرابی آسانسور، تعمیرات اساسی موتورخانه، عایقبندی پشت بام، هزینههای عمرانی در دیگر نقاط خانه اعم از فضای مشترک و فضای اختصاصی، هزینه رفع مشکل فاضلاب در بدو ورود مستاجر و هزینه عوارض نوسازی شهرداری. همچنین هزینه تعمیرات مربوط به ترکیدگی لوله یا مشکلاتی از این قبیل هم باید توسط مالک پرداخت شود و مسئولیتی به عهده مستاجر نیست؛ مگر اینکه اقدام مستاجر موجب بروز این مشکلات شده باشد.
با این حال، مستاجر میتواند با هماهنگی و توافق قبلی با صاحبخانه، هزینههایی را که بر عهده مالک است بپردازد و از اولین اجارهبهای خود کم کند.
باید توجه داشته باشید که پذیرش هزینهها نیازمند ارائه فاکتور و سند کتبی است. حال اگر مالک در زمان مناسب پاسخگوی مشکل بوجود آمده و تعیین تکلیف پرداخت هزینهها نبود، مستاجر میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف، درخواست تامین دلیل کرده و از مالک شکایت کند. اگر باز هم مالک اقدامی نکرد، مستاجر میتواند شخصا برای تعمیرات اقدام کند و هزینه آن را از اجارهبها کسر کند.
در نهایت اینکه تعمیرات کلی ساختمان که هزینه آن بر عهده مالک است میتواند شامل موارد زیر باشد:
– تعمیرات عمرانی (دیوار، در و پنجره، سقف، حیاط، پشتبام و …)
– تعمیرات مربوط به تاسیسات و تجهیرات اصلی (کولر، شوفاژ، آبگرمکن، موتورخانه، پکیج، تهویه و …)
– تعمیر لولهکشی آب، گاز، فاضلاب
– تعمیر نشتی سرویسها
– سیمکشی برق
– تعمیر آسانسور
– تعمیر در برقی پارکینگ
– رنگآمیزی ساختمان
و تعمیرات جزئی ساختمان نیز میتواند شامل موارد زیر باشد :
– رفع مشکل چکهکردن شیرهای آب و تعویض واشر آنها
– تعویض لامپها و روشناییهای سوخته
– رفع مشکل فاضلاب بعد از گذشت چند ماه اقامت مستاجر
– تعمیر موردی قفل در
– نصب توری در و پنجره
– تعویض پوشال کولر آبی
– تعمیر تهویه سرویسها
– تعمیر موردی کلید و پریز برق
– سرویس آسانسور یا موتورخانه
با این حال، هنگام تنظیم و امضای قرارداد اجاره، مالک و مستاجر میتوانند در خصوص هزینههای ساختمان با هم توافق کنند تا در صروت بروز مشکل برای هر یک از وسایل و تاسیسات، بطور شفاف مشخص باشد هزینهها بر عهده چه کسی است.
اما یک توصیه اساسی به مستاجران: قبل از عقد قرارداد از کلیه تاسیسات و وسایل واحد مورد اجاره اعم از کولر، شوفاژ، آبگرمکن، قفلها، کلیدهای برق، دستگیرههای در، شیرهای آب و … صورتبرداری کنید، سپس هر کدام را کاملا تست کنید و سپس وضعیت سالمبودن یا خرابی آنها را در لیست خود مشخص کنید و از مالک امضا بگیرید.
اقتصادآنلاین- طه سراج الحق ؛